Млади огнеборси от Пловдив и доказани професионалисти, бяха отличени за личен

...
Млади огнеборси от Пловдив и доказани професионалисти, бяха отличени за личен
Коментари Харесай

Избраха пожарникарите на годината в Пловдив

Млади огнеборси от Пловдив и потвърдени експерти, бяха отличени за персонален принос към специалността на пожарникарите в областния стадий на състезанието „ Пожарникар на годината - 2022 “
Прочетете още
Тържествената гала по награждаването на отличените в регионалния стадий от Националния конкурс „ Пожарникар на годината ” – Пловдив 2022, се организира в Дома на културата. Конкуренцията измежду номинираните бе изключително голяма и оспорвана, защото работата на огнеборците изисква работа в екип и по никакъв начин не е елементарно да бъдат определени най-достойните след всички, за които професита е предопределение и раздават себе си на всяко дежурство. Класирането се прави от комисия, след разискване на съответни стимулирани оферти и оценки за работата на чиновниците от всички районни служби на регионалната дирекция и има за цел да утвърди достиженията на специалността в обезпечаването на пожарната сигурност, спасяването и отбраната при бедствия. Отличията са за чиновници, работещи в четири раздела . Първият, в който се излъчва сложен победител, е за държавни чиновници, работещи по другите посоки на активност. Вторият, съгласно категорията на чиновниците, е за работещите в направление “Пожарогасителна и избавителна активност ”, третият - за чиновници от направление “Контролна активност ”, а  четвъртият обгръща направление „ Превенция ”.  Отличените за 2022 година са:

В категория „ Служители ” , Раздел „ Пожарогасителна активност “ , е отличен Тодор Тошев   - контрольор в група „ ПГ и СД “ на 01 РСПБЗН Пловдив.



Тодор Тошев e в системата на Министерство на вътрешните работи от 2017г.  Перфекционист в работата си като началник на дежурна промяна при осъществяване на пожаротактически занятия и демонстрира висок професионализъм при очистване на зародилите катастрофи. Самоинициативен и предвидлив. През миналата година дежурната промяна, която управлява е взела участие в 175 катастрофи. В три от случаите контрольор Тошев е показал изключителен  професионализъм. На 08 юни м.г поражда пожар в жилищна постройка на улица „ Цанко Дюстабанов “, а по време на пътуването се получава информация за човек, директно заплашен от пламъците, обхванали по- огромна част от жилището, който е възпрепятстван да се изтегля. Първите дейности на екипите, ръководени от него са ориентирани към разкриване и изтегляне на индивида, изпаднал в животозастрашаваща обстановка и оказването на първа помощ до идване на медицинския екип. Месец по- късно при пожар в триетажна  къща на улица „ Добри Войников “, контрольор Тошев и негов сътрудник избавят различен човешки живот- на изпаднал в безсъзнание, под въздействието на дима, обособен при пожара. Пострадалият незабавно е изнесен от рисковата постройка и е предаден на Спешна помощ.  През октомври 2022г. поражда пожар в пет етажна жилищна кооперация на улица “Родопи “. Веднага към адреса са изпратени два пожарни автомобила, а при идването, екипите схващат, в прилежащата на горяща стая се намира притежателя на парцела, който е с директна заплаха за живота от пламъците и дима. С риск за живота си, Тошев  и негов сътрудник, съумяват да спасят още един човешки живот. С тези свои действия Тодор Тошев е показал подвиг, който огнеборците всекидневно следват в работата си, а като началник на своята промяна е образец за подражателство. 

В категория „ Служители ” – Раздел „ Контролна активност “ –   за чиновници е отличен Кузман Дерменджиев - контрольор в група „ ДПК и ПД “ на 03 РСПБЗН Пловдив



Професионалният път на Кузман Дерменджиев стартира през 2017г. - незабавно след завършването на факултета по „ Пожарна и спешна сигурност “ при Академията на Министерство на вътрешните работи. Става част от екипа на РДПБЗН Пловдив  през 2021г. При осъществяване на служебните си отговорности отдава приоритет и интензивно работи с детските и образователни заведения на територията на обслужвания сектор от Трета РСПБЗН. С навременна организация и голямо предпочитание способства за положителната работа на службата, обвързвана с младежките противопожарни отряди. Доказателство за това са призовите места на ръководения от него отряд на районните надпревари МЛАД ОГНЕБОРЕЦ. С метод, схващане и самообладание, построява тим от чудесно готови, стимулирани и дисциплинирани млади огнеборци, които вземат присъединяване в републиканското съревнование и в съревнованието за преходната купа „ Юлиян Манзаров “ и се класират в първата десятка. Номинацията му е обвързвана с принос към издигане престижа на специалността. Ще подплатим казаното с образци: През май м.г. по време на подготовка на младежките противопожарни отряди, Дерменджиев оказва първа долекарска помощ на потърпевш, който губи схващане след приемане на черепна контузия, след което подава сигнал на 112.  В различен случай- при подаден сигнал за ПТП, отработен взаимно с екип на бранш „ Специализирани оперативни действия “ оказва подпомагане за спасяването на човек, извършвайки аварийно- избавителни действия от автомобила. Месец по- късно оказва помощ и на потърпевша жена, чийто автомобил е в положение на мъчно напредване от млад и некомпетентен лидер. В различен случай година по- рано контрольор Дерменджиев оказва първа долекарска помощ на човек,  изпаднал в безсъзнание след ПТП.  Служителят на Трета РСПБЗН взе участие интензивно в популяризирането на главните правила за пожарна сигурност в дома, като правилата  и ограниченията са излъчени в директни персонални срещи с една от най- уязвимите групи- самотните и възрастни хора. Проявената обективност и безпристрастност при използването на условията за пожарна сигурност му отрежда позицията на потвърден професионализъм, към който жителите, ръководителите на обекти и чиновници, се отнасят с нужното доверие.  

В категория „ Служители “ Раздел „ Превантивна активност “ –е отличен Борис Канагрохов - контрольор в група „ ДПК и ПД “ на 01 РСПБЗН Пловдив



 

Отново един млад наш чиновник, който е придобил своето обучение във факултета „ ПБЗН “ на АМВР. Част от екипа на РДПБЗН Пловдив от 2016г.  Младият контрольор е с доста положителни знания на строително- техническите правила и правила за обезпечаване на сигурност при пожар, прилагани в новото строителство. Изключително скъп е неговият опит при присъединяване му в ескпертните препоръки по устройство на територията на регионите „ Централен “ и в община Съединение. Инспекторът обслужва два териториални сектора, само че с подготвеност взе участие интензивно в мероприятия и начинания, свързани с повишение на противопожарната просвета на деца, подрастващи и останалите възрастови групи. Негови изяви неведнъж са ставали публично притежание в обществените мрежи и електронните медии. През миналата година е провел голям брой образования за вярно държание при пожар, за разпространение на специалността, за безвредна употреба на обектите и ограничения за недопускане на пожари, съпроводени с на практика демонстрации за потребление на уреди за в началото гасене- практическите занимания и образователни евакуации са провеждани в детски, образователни заведения, административни институции и промишлени предприятия, като измежду тях са детски градини, гимназии, междинни образователни заведения, Дневен център за лица с увреждания, Център за интеграция и рехабилитация на  деца с аутизъм, Кризисен център „ Рада Киркович “, Общински детски комплекс и доста други. Канагрохов взе участие интензивно при подготовката и провеждането на превантивните мероприятия в Седмицата за пожарна сигурност. Награждаван е за своята работа от шеф РДПБЗН и с самостоятелна премия от Министъра на Министерство на вътрешните работи.

Поройните дъждове при започване на септември предходната година откъснаха мостове, повлякоха по пътя си дървета, коли и мебелировка, блокираха стотици хора в домовете им и оставиха под вода обитаеми места в Карловско. Изпитанието – да спасиш човешки животи с навременно взети ограничения и решения, действайки като експерт, само че изхождайки от позицията на елементарен човек, бе голямо за ръководителя на локалната районна пожарна работа.  

В Раздел „ КОМПЛЕКСЕН ПОБЕДИТЕЛ ” – оценката е за гл.инспектор Тоню Чалъмов.  Началникът на РСПБЗН Карлово е награден за проявено извънредно мъжество при дълготрайно натоварване, за чудесно справяне с поставените цели и задания при ликвидирането на последствията от наводнените села Богдан, Каравелово, Слатина и Столетово, за значителен персонален принос към издигане престижа на специалността на пожарникарите и спасителите.  



За съответен и значителен принос за повишение на пожарната сигурност и отбраната на популацията с премия в категория „ Партньори “ на регионалния стадий на състезанието, е отличен доктор Емил Кабаиванов- кмет на общината, претърпяла най- огромното естествено злополучие в  България за последния половин век. Всеотдайната му работа на терен, кооринацията сред Кризисен щаб, институции, огнеборци, спасители и  обикновени хора, демонстрираха умеенето му за  отлично партньорство със службите за пожарна сигурност и отбрана на популацията, като това оказа помощ за решаването на проблеми, касаещи живота, здравето и сигурността на доста хора и чиновници на ПБЗН в област Пловдив.  Кабаиванов е отличен с почетен плакет отдиректора РДПБЗН Пловдив – комисар Георги Мангараков.



В регионалния стадий на състезанието „ Пожарникар на 2022-ра “ тази година се присъжда и КОЛЕКТИВНА НАГРАДА за чиновниците на СЕКТОР „ СОД “ при РДПБЗН Пловдив : Мл. контрольор Надеждю Агов, мл. контрольор Красимир Добранов, мл. специалист Динко Криворов – пълководец на екип, мл. контрольор Ивайло  Иванов – старши избавител – всички водолази, както и мл. специалист Христо Чолаков – шеф на дежурна промяна.  През месец септември миналата  година породи една от най- тежките спешни ситуации, с които РДПБЗН Пловдив се е сблъсквала.  В резултат на падналите значителни количества дъжд през нощта на 01.09.2022г, равнището на р. Селска река в с. Богдан  се подвига неведнъж,  носейки със себе си тиня и свлечен дървен материал от планината. За малко време водата излиза от коритото и залива дворове и къщи по пътя си.  Живеещите в селото се оказват в капан в своите домове.  Към мястото неотложно е изпратен екип с лодки от бранш „ СОД “. Прииждащата вода, влачеща тежки предмети, тиня и кал, в допълнение усложнява ситуацията и усилва риска както за избавените хора, по този начин и за спасителите. Една от най-тежките обстановки се оказва спасяването на бременна жена, която дружно със своето семейство- брачен партньор и дете, са блокирани в дома си. Благодарение на богатия си професионален и житейски опит, сътрудниците от бранш СОД съумяват да вземат бързи и точни решения  и благодарение на въжени системи, с потреблението на лодки, съумяват да изведат хората на безвредно място и да спасят човешки животи.   

  

Галерия:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР